de-stadstuin

Hoge bomen vangen veel wind, maar wat moet je ermee?

Bomen zijn een mooie toevoeging in de tuin, maar ze brengen ook veel zorgen met zich mee. Na een flinke storm liggen de takken overal verspreid of zelfs door het raampje van het tuinhuisje, de bladeren hopen op in de herfst en de schaduw neemt de hele tuin ondertussen over. Natuurlijk kun je jouw boom laten verwijderen, maar er zijn ook minder definitieve acties die je kan ondernemen.

Snoeien

Als een boom zoveel groeit dat er ondertussen meer schaduw dan zon in de tuin is, dan kan het tijd zijn om een hovenier langs te laten komen om de boom te laten snoeien. Bomen kunnen niet zomaar op elk moment gesnoeid worden, dus vraag vooral bij de hovenier wanneer het beste moment is voor jouw boom om gesnoeid te worden. Het snoeien van een boom is ook nog eens heel gezond voor de boom, omdat het nu geen energie meer zal stoppen in half stervende takken. Ook zorgt het ervoor dat de boom er weer netjes in vorm bij staat.

Verankeren

Jonge en nieuwe bomen waaien met een kleine storm al gemakkelijk om. Een belangrijk onderdeel van boomverzorging is dan ook de verankering van jouw nieuwe of jonge boom. De beste en mooiste manier is het verankeren van een nieuwe boom die nog geplaatst moet worden, omdat het dan onder de grond gedaan kan worden. Hiervoor heb je wel een boom nodig met een stevige kluit. Heb jij nog een heel jonge boom of staat jouw boompje al in de tuin, dan kan je ook kiezen voor een bovengrondse verankering, al zijn die vaak wel opzichtig en moeten die op een gegeven moment verwijderd worden. Praat dus vooral met de tuinder waar jij jouw boom aanschaft over de verankering opties.

Knotten

Vooral bij wilgen, maar ook de tamme kastanje, gewone es, haagbeuk en elzen soorten kunnen het best geknot worden wanneer er geen bladeren meer aan de boom zitten. Het beste is dus om je bomen te laten knotten tussen november en maart, wanneer de boom minimaal drie jaar oud is. Door je boom te knotten zorg je dat de boom niet al te groot groeit én dat de takken niet te zwaar worden voor de boom. Hoewel ze er dus vrij somber uitzien, zijn geknotte bomen heel gelukkig.

Plaag

Als je ziet dat er een plaag in je boom zit, dan is het niet alleen voor de boom, maar ook voor jou en jouw omgeving belangrijk dat je dit laat oplossen door een hovenier. Denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups of spinselmot. Neem direct contact op met een hovenier als je constateert dat jouw boom lijdt onder een plaag. Want van een gelukkige boom, kun je je hele leven blijven genieten.