de-stadstuin

Tips voor het ontwerpen van je eigen droomtuin

Wil jij jouw eigen droomtuin ontwerpen? Dat is heel goed mogelijk, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Waar moet je zoal op letten? Met deze tips voor een goed tuinontwerp zetten we je op het juiste spoor.

Kom je er naderhand achter dat je het toch lastig vindt om zelf een tuinontwerp te maken? Schakel dan een specialist in 3D tuinontwerp in om het tuinontwerp voor je te maken. Dan weet je zeker dat het goed komt!

Voor wie is de tuin bedoeld?

Het eerste waar je aan moet denken bij een tuinontwerp is jouw gezinssituatie. Zo zullen de wensen van een ouder echtpaar dat gaat genieten van hun pensioen meestal anders zijn dan die van een jong gezin met kinderen. Heb je huisdieren? Ook daar moet je rekening mee houden bij je ontwerp.

Waarvoor wil je jouw tuin voor gebruiken?

Is je tuin bedoeld om in te tuinieren? Wil je een plek creëren waar je helemaal tot rust kunt komen? Of moet jouw tuin juist de ideale ontmoetingsplek zijn om er bijvoorbeeld een barbecue of tuinfeest te organiseren? Misschien is er sprake van een combinatie van wensen. Het is goed om daar van te voren bij stil te staan.

Laat je inspireren

De beste ideeën komen vaak voort uit inspiratie. Laat je dus inspireren! Op het internet kun je allerlei tuinontwerpen vinden. Grote kans dat je een beeld tegenkomt waarvan je denkt, zoiets wil ik ook. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan een tuin in Griekse stijl? Waarschijnlijk niet! En zo zijn er nog veel meer tuinstijlen te vinden waar je mogelijk nog niet aan hebt gedacht. Neem dus uitgebreid de tijd om je te oriënteren op de mogelijkheden en begin vervolgens pas met het maken van het tuinontwerp.

Zet je tuinontwerp op papier

Ga als een architect te werk en zet je ontwerp op papier. Door je tuin op schaal te tekenen, krijg je pas een idee wat de exacte afmetingen zijn en hoe je de verschillende onderdelen kunt inpassen. Is jouw tuin bijvoorbeeld 10 meter lang en 4,5 meter breed, dan kun je dit exact nabootsen op een groot vel van 1 meter bij 45 centimeter.

Hou rekening met de stand van de zon

Even lekker in het zonnetje zitten. Wie wil dat niet? Het is dan wel goed om te weten in welk deel van de tuin de meeste zon schijnt. Dit is natuurlijk ook handig bij de keuze van je planten. Sommigen zijn gebaat bij veel schaduw terwijl anderen juist helemaal opfleuren in het zonlicht. Ook een vijvertje met waterplanten is gebaat bij voldoende zon.

Goed tuinontwerp is het halve werk

Hoe jij uiteindelijk invulling geeft aan je tuin en voor welke soort planten, bloemen, struiken, bomen of type bestrating je kiest, hangt af van je eigen smaak. Laat je goed voorlichten hoe je jouw planten en bloemen het beste kunt poten en op welke plek (schaduw of juist veel zon). 

Zo zijn er allerlei variaties mogelijk. Het belangrijkste is echter de voorbereiding. Een goed tuinontwerp is het halve werk. Alleen dan wordt jouw droomtuin werkelijkheid en kun je volop genieten van je eigen creatie!